Ülkemizde neden bilim insanı yetişmiyor? Ne yapmalıyız? Tür:Deneme

Ülkemizde neden bilim insanı yetişmiyor? Ne yapmalıyız?
     
Neden küçükken başıboş ve bir okadar da eğitimsiz kalan bir çoçuk bilim adamı olmayı tercih etsin ki? Tam bir kaos ortamında yetişen bireylerin nasıl birer bilim adamı olmasını bekleyebiliriz? Peki bu çoçuklar nasıl bir ortamda yetişiyor ? Bu durumu nasıl nereden düzeltmeye başlayabiliriz? Yazdığım bu yazıda bu konuyla ilgili fikrimi yüzeysel olarak paylaşmak istedim. Umarım beğenirsiniz.

Öncelikle bir birey ülkemizde nasıl yetişmekte?
Elbette bu söylediklerim bütün Türkiye'de ki çoçuklar için geçerli olmasa büyük çoğunluğu için bu geçerli olduğunu bilmenizi isterim. Bu ülkede öncelikle çoçuklar bir kuran kursuna gönderilir. E iyi bunun neresi kötü ki diyebilirsiniz ama şu varki din doğmatiktir ayakta durmak için sorgulamayan koşulsuz inanan insanlara ihtiyaç duyar  kuran kursuda farkına varmadan çoçuklara küçük yaşta büyük oranda doğmatizm aşılar.

+Hocam Allah tek başına nasıl var oldu yaratıcıya ihtiyacı yokmu?   
- Sus çocuğum tövbe de bizim aklımız bunlara yetmez yetmez! Namazını kıl ibadet et.
   
Bu durum çocukları inanılmaz bir şekilde sorgusuz inanmaya iticektir ve bu hayatları boyunca devam edicektir. Yanılıyor muyum?  Hadi bunu geçtim bu kursa zorla gönderilmedi çoçuk diyelim bu durumda başka bir durumu ele almamız gerekir.

Hangi aile çocuğuna doğru düzgün bir aile eğitimi vermek için araştırma yapıyor yada kim çoçuklarına yap-boz yada puzzle alıyorki bunun yerine varsa yoksa bebekler, oyuncak silahlar, bilgisayar oyunları, oyun konsolları alınıyor.Bu oyuncaklarla çocuk bunlarla zaman geçirmek varken neden aklına ilginç sorular getirip düşünsün ki?

         Bu çoçuk ilk okula başladı ve ilk olarak öğretmeni torpille işinin başına geçmiş ders konusunda hiçbir fikri olmayan bir insan ve konu anlatıyor yanlış bilgiler veriyor, doğmatik bir çoçuk  hocanın bütün saçmalıklarına koşulsuz bir şekilde inanıcaktır ve burada her şey son bulmuş olucaktır.Ama inanmadığını farz edelim hala bir ışık olduğunu var sayalım  ve çocuğa hocanın bilgilerinin yanlış olduğunu söyletelim.

+Hocam siz yanlış biliyorsunuz bu böyle değil.
-Kes sesini sen benden iyimi bileceksin bu ne ukalalık ben senin yaşın kadar kitap okudum.

İkinci kez çoçuk sorgulamamaya itildi ve son ışığımızda öğretmeni tarafından södürüldü. Buna benzer daha bir çok olay yaşayan bir çocuk sizce hayatının geri kalanında sorgularmı?

Birde fen-edebiyat mezunlarına bakalım.Yarısı formasyon almaya çalışıyor diğer yarısı ise garson kasiyer olmak için iş arıyor. Bu kadar kimya fizik bilen insan varken devlet bunları desteklemiyor üstelik işsiz bırakıyor. Halbuki 10 bin tane din adamı yetiştirip kurs açıcağına 10 bin tane fizikçi kimyacıyı yetiştirip çocuklara yönelik  kimya fizik  kursu açabilir. 5 yaşında kurslara gitmeye başlayan çocuklar  –okuma yazma bilmesine gerek yok çocuğun çok basit bir ilginç deney bile dikkatini çeker sevmesini sağlar- kısa süre içinde deneyler yapıp eğlenerek  geleceğin potansiyel bilim adamlarına dönüşebilirler.

Basit yapılabilecek bir öneri fakat hiçbir zaman olmayacak çünkü bazıları aptal küçük insanlar istiyor.
Yazan: MACRO

0 yorum:

Yorum Gönder