Nasıl mutlu bir insan olunur?

Nasıl mutlu bir insan olunur?
         Ebette bu yazıyı kendi tecrübelerime dayanarak yazacağım  psikoloji konusunda uzmanlaşmış  birisi değilim  fakat  her zaman mutlu hissetmem bu yazıyı yazmak için yeterli bir sebep ve yeterlilik bence. Yazmamın sebebine gelecek olursak ta geçenlerde ayak üstü s*ktir et adlı bir kitaba göz atmıştım kitabın ismi bile bana ilham kaynağı oldu ve bu benim dedim. Bugünse yazmak istedim istediğimi yapmakta beni mutlu eder hepsi bu.
            Öncelikle benim ilk kuralım kesinlikle rahat olmak ve günlük yaşamak  iyi bir gün geçirmek gelecek için iyi bir zemin hazırlıyor zaten gününüzü en güzel şekilde geçirin kendinize kendinizi üzecek bahaneler yaratmayın. Paranız mı bitti cidden boş verin ne önemi var ki paranın para bulunur mesela şuan gerçekten cebimde sadece 20 tl var bütün paramı birkaç gün önce harcamak zorunda kaldım ama umurumda değil bugün bitti yarında bir şekilde biter belki sıkıntılı bitecek bugün ama yarın dünü bitirebildiğim için mutlu olacağım. Param yok şuan evet ama dün almış olduğum kahveler şuan çekmecemde duruyor bu yeterli mutlu olmam için yani demem o ki  mutluluğu uzaklarda aramamak gerek yaşadığım için bile mutluyum çünkü benim için bir başka dünya yok sadece bu dünya var sonsuz yaşama inanmıyorum ve her nefesimde bir kez daha nefes aldığım için mutlu oluyorum yetmez mi?  Bence yeter. Her an her nefeste sadece gülümseyin sinirliyken bile gülümseyin bu sizi mutlu edecektir he bir de gülümserken s*ktir et demeyi de unutmayın bence en büyük sır bu s*ktir edin yahu.
            Sonra sizi mutlu edecek bir  şey bulun mesela ben tek başıma saatlerce sessiz bir ortamda oturup sessizliği dinleyebilirim öyle huzur verici ki. Oturun bir köşede kapayın gözlerinizi bırakın sessizlik sizi içine alsın biraz kafanızı dinleyin şehrin gürültüsünden uzaklaşın parayı işi gücü düşünmeyin sadece sessizliği düşünün huzuru arayın anı yaşayın ve mutlu olun. Anı yaşayın demişken evet anı yaşayın o an bir şeylerle uğraşırken sadece uğraşınızı düşünün bir daha aynı şeyi yapamayabilirsiniz zira. Sadece ne yapıyorsanız yaptığınız şeyi  yapın dediğim gibi sadece yapın ve odaklanın gülümseyin ve diğer her şeyi bir kenara bırakın düşünmeyin. Bir bakmışsınız ki gün bu şekilde bitmiş. Bütün gün dertsiz çilesiz bir şekilde atlatılmış ertesi günde böyle olsun ertesi günde bırakın dertlerinizi bir  köşeye. Elbette sorumluluklarınızdan vazgeçin hiçbir şeyi düşünmeyin takmayın demiyorum mutsuz olacağınız zamanlarda da mutsuz olun mutsuzluğu atlattıktan sonrada mutlu olmak daha çok mutlu edecektir sizi. Sadece demem o ki  mutsuzluktan geri kalan  zamanlarda mutsuzluğa yer vermeyin hayatınızda. Size sıkıcı gelen şeyleri zevkli hale getirmeye çalışın. Mesela ödev yapmanız gerekiyorsa da ödevinizi en güzel şekilde başka bir şey düşünmeden rahat ve eylenebildiğiniz gibi yapın öğretmeninize göre yaptığınız ödev  güzel olmamış olabilir düşük bir not verebilir size ama siz ödevinizi yaparken eğlendiniz notu da kafaya her şey not demek değil sonuçta unutmayın ve en önemlisi eğlenerek yapılan ödev size bir şeyler katmıştır ve bu katkı size notunuzu düzeltme olanağı tanıyacaktır. En tepede de olsanız eğer mutsuz iseniz ne anlamı var ki en tepede olmanın.
            Mutlu olmanız için hata yapmanız gerekiyorsa da yapın –elbette bu hata sadece sizi etkilesin başkalarının başını belaya sokmayın yada hayatınızı karartacak hatalar yapmayın - mutlu olun hatanızın cezasını o an düşünmeyin ve odaklanın mutluluğa hatanızın  cezasını çekmeye geldiğinde sıra o mutluluğu zamanında yaşamış olabildiğiniz için mutlu olun. Ya abi ne eğlendim ya yemişim cezayı gene olsa gene yaparım  iyi ki de yapmışım demek sizi mutlu yapar tabi birde gülümseme gülmeyi unutmayın. Hatalarınıza gülün ve geçin olmuş ve bitmiş bir şeyi günlerce kafaya takmanın bi anlamı yok artık. Seviştiniz diyelim ve  AIDS  olduğunuzu öğrendiniz ee hayatınız boyunca bir daha sevişmeyecek misiniz yada bütün gün oturup ağlayacak mısınız? Tabi ki hayır tedavi ile beraber hayatınıza devam edeceksiniz geri kalan günlerininizi cehenneme çevirmeye ne gerek var gidin tekrar tekrar tekrar sevişin –korunarak tabi millete bulaştırmayın- eğlenin gülün geri kalan günler sizin kendi hayatınızdan bunu unutmayın kendiniz için gülün başkasının hayatını yaşamıyorsunuz bu yüzden kendi hayatınızı cehenneme çevirmek bir anlam ifade etmez. Ancak kendiniz kendi hayatınızı cehenneme çevirebilirsiniz. Başkaları sizin hayatınızı cehenneme çeviremez çevirmek istiyorsa da onu hayatınızdan çıkarın kim olursa olsun sizin hayatınızı cehenneme çevirmeye hakkı yoktur kimsenin.
            Ya çok sevdiğiniz biri hasta ve siz buna üzülüyorsanız? Bunun için yapabileceğiniz bir şey yoksa üzülmeyi bırakın ve onunla zaman geçirmek sizi mutlu ediyorsa onunla zaman geçirin üzgün olmanın bir anlamı yok çünkü negatif enerji hem size hem karşınızdakine zarar verir. Yada yapabileceğiniz bir şeyler var. Bu sefer elinizden gelene en iyi şekilde sadece odaklanıp yapın bu sizi motive edecektir ve size moral verecektir dediğim gibi mutsuz olmaya çalışmanın hiçbir getirisi ve anlamı yok mutlu olmak için çabalayın.
            Sabah  uyandığınızda yeni bir güne başlayabildiğiniz için mutlu olun yemek yerken yiyebildiğiniz için mutlu olun. Paylaşın aynı bu yazıyı benim sizlerle paylaştığım gibi  çünkü birileri bu yazıdan bir şeyler kazanabilirse  bu beni mutlu edecektir sizde paylaşın mutlu olursunuz paylaşırsanız. Çevreniz sizin paylaşımlarınız sayesinde olumlu yönde değişiyorsa eminim ki mutlu olacaksınız.
 Saatlerinizi boş şeyler için harcamayın bir şeylerle uğraşın ortaya bir şeyler çıkarın  onca uğraştan sonra ortaya çıkardığınız ürün sizi mutlu edecektir.
 Beklentilerinizi çok yüksek tutmayın eğer 300 puanı geçemiyorsanız ben ODTU kazanacağım demeyin sonunda bu sizi hayal kırıklığına uğratır. Bunun yerine çabalayın ve elinizden gelenin en iyisini yapın elinizden gelen sizin yapabildiğiniz kadardır ve bu sizin için en iyisidir. Elinizden gelenin en iyisi ile mutlu olun hep daha iyisini istemeyin elinizdeki sizi mutlu etsin elinizdekileri biriktirin biriktikten sonra daha iyisini elde edin.
            Başkalarının ne dediğini umursamayın eşofman giymek sizi rahat hissettiriyorsa giyin ve dışarı öyle çıkın nasıl rahatsanız öyle mutlusunuzdur sonuçta süslenip püslenseniz de yürürken gelip biri sizin kucağınıza atlamayacak. Bir kalabalığın ortasında takılıp düştüğünüzde günlerce acaba biri gördü mü? Bana salak dediler mi diye düşünmenin ne anla mı var? Sizin düştüğünüzü görenlerin hangi biri ile bir daha karşılaşacaksınız ki? Düştünüz mü?  Kendinize gülün ne salağım ya deyip kalkın ayağa başkalarının demesine de aldırış etmeyin ve devam edin olup bitti artık kafaya takmanın bir anlamı yok öyle değil mi?
            Sizi mutlu edebilen insanları sevin ve saatlerce konuşun. Dertlerinizi ona anlatın, dertlerinize çözüm bulun onun dertleriyle uğraşın çözüm üretmeye çalışın. Sevdiğiniz birinin sorunlarını çözmek sizi mutlu edecektir.
            Kısacası mutlu olmaya çalışın mutlu olmak zordur kolay olansa üzgün kalmaktır. Zoru başarın zoru başarmakta sizi mutlu edecektir mutluluk bir maddede ya da uzakta değildir içinizdedir birde s*ktir et kelimesinin içinde gizlidir.
            Daha sayfalarca yazabilirim aslında ama bu kadar yazmak beni yeterince mutlu etti. Mutlu olma sırası sizde elbet bu yazdıklarım benim tecrübelerimle alakalı bir şey herkes için geçerli değil ama yine de söylediklerimin faydası olacağından eminim.
            Son olarak kitaptan bir parçasından örnek vermek istiyorum:
Tam şu anda, S*ktir Et diyen insanlar vardır, bunlar:

§  Nihayet beğendiği kıza ya da erkeğe gidip ona ne hissettiğini açıklayan
§  Bıktıkları işten dünyayı gezmek için ayrılan
§  Bir aile üyesine ya da arkadaşına ne düşündüğünü açıkça söyleyen
§  Kariyeri boyunca ilk defa işten izin alan
§  Karısının gardırobuna bir göz atıp sevimli iç çamaşırlarını deneyen
§  Kütüphanelerde sesli konuşan
§  Çikolatalı pastanın hepsini yiyen
§  Diğer sürücüye hareket çekip gaza basan
§  Çimlerin üzerine uzanıp saatlerce yıldızları seyreden insanlardır.

Yazar: Macro



0 yorum:

Yorum Gönder